Tvätta

Som nyinflyttad är det en stor investering att köpa en egen tvättmaskin. För det mesta finns det dock tvättmaskin i huset, glöm bara inte att boka i tid. Det är materialet i kläderna som avgör hur du kan tvätta dem. Om du använder fel tvättmetod kan tvätten krympa eller färga av sig. Det är därför viktigt att du alltid börjar med att sortera tvätten.

Bra att ha

Innan tvätten

Tvättsymboler

  Tvättas i fylld tvättmaskin vid den vattentemperatur som står i baljan. Normal centrifugering.
  Syntettvätt. Tvättas i halvfylld maskin i temperatur som står i baljan. Strecket under betyder stor försiktighet. Centrifugera endast en minut, i separat centrifug endast en halv minut.
  Fintvätt. De två strecken under betyder extra stor försiktighet. Normal sköljning. Normal centrifugering.
  Endast handtvätt med försiktig behandling. Maximalt 40°C.
  Ej vattentvätt.
  Klorblekning tillåten.
  Ej klorblekning.
  Kemtvätt i det rengöringsmedel som bokstaven symboliserar.
  Ej kemtvätt.

Hur får jag bort fläckar?

Gick det lite vilt till på festen? I allt ståhej välte kanske vinflaskan och mammas linneduk är nu allt annat än vit. Ta det lugnt, världen går inte under för det. Många fläckar går faktiskt att få bort. Men, då är det viktigt att du behandlar dem med en gång och framför allt att du inte tvättar plagget innan.

Titta efter vad plagget tål och börja sedan ”Operation fläckborttagning”. Väntar du med att behandla fläcken kommer smutsen att fastna i tygfibrerna och fläcken blir svårare att få bort.

Lägg tyget på ett underlag som är rent och som suger åt sig fukt, till exempel en vit frottéhandduk eller dubbelt hushållspapper.

Arbeta från tygets avigsida. Börja med en liten mängd lösningsmedel. Badda på med en vit tyglapp utan att gnida. Arbeta in mot mitten av fläcken.

Flytta underlaget då och då allteftersom fläcken "vandrar över" till underlaget.

Kom ihåg att alla tyger inte tål fläckborttagningsmedel, testa därför först på fållen innan du behandlar någon annan del av plagget.

Fläckar som kräver förbehandling

Blod Skölj med kallt vatten så fort som möjligt. Blötlägg äldre fläckar över natten eller fukta med fläckborttagningsmedel och tvätta sedan.

Bläck Tvätta i T-röd eller citronsyralösning. Skölj sedan med tvålvatten.

Bär Doppa plagget i mjölk, kokande vatten med eventuellt lite ättika i. Är fläcken gammal kan du fukta den med citron och hänga ut plagget i solen för blekning.

Choklad Tvätta i kallt vatten och gnid in med såpa eller mjölk.

Fett Strö potatismjöl på fläcken och låt det ligga över natten. Borsta sedan bort mjölet och tvätta i varmt tvålvatten.

Frukt Prova först med din egen saliv. Om det inte går kan du pröva med citronsyralösning. Pensla dock på försiktigt eftersom ömtåliga färger kan blekas.

Gräs Om du använder ett tvättmedel av hög kvalitet går gräsfläckar oftast bort i tvätten. Om inte kan du använda T-röd. Gnugga sedan med tvål och vatten, skölj och tvätta därefter som vanligt.

Kaffe Tvätta färska fläckar med kallt vatten. Äldre fläckar på vita plagg kan du doppa i kokande vatten. På färgade kläder kan du använda äggula utvispad i ljummet vatten eller mjölk.

Mjölk I de flesta fall får du bort fläcken med varm tvållösning. På ömtåliga plagg bör du använda kallt vatten.

Olja Gnid in med smör och tvätta med ljummet tvålvatten.

Rost Tvätta med citronsyralösning eller koncentrerad vinsyra.

Smutsränder på kragar Förbehandla med tvättsåpa, socker eller varmt vatten.

Sot Behandla med såpa.

Stearin Lägg tyget i frysen och bryt sedan bort det frysta stearinet, eller lägg ett läskpapper på fläcken och värm bort den med ett strykjärn. För efterbehandlingen, se fett.

Te Doppa tyget i kokande vatten eller tvätta i mjölk.

Trycksvärta Använd såpa eller T-röd.

Tuggummi Lägg in i frysen och plocka bort tuggummit när det stelnat. På hårda ytor kan du använda suddgummi.

Tuschpennor Behandla med T-röd.

Vin Strö salt eller potatismjöl på rödvinsfläckar så fort som möjligt. Andra vinfläckar behandlas med kallt vatten eller kokande mjölk.

Ägg Sköljs bort med kallt vatten.

Öl Använd vanligt tvålvatten eller rent brännvin.

 

Efter tvätten

Mycket av det du tvättar kan du hänga in i torkskåp eller torkrum. Innan du hänger in plaggen kan det vara smart att släta ut dem och dra lite i sömmar på armar så att de förblir så långa som du vill ha dem. Kläder som ska plantorka måste du släta ut och lägga på exempelvis en handduk där de får torka. Titta på etiketten så ser du hur du bör torka plagget.

  Plagget ska hängas efter tvätt.
  Plagget ska dropptorka.
  Plagget ska plantorka.

Torktumlare Torktumling sliter en del på kläderna, och det finns också en risk för att plaggen krymper. Torktumla därför inte kläder du är extra rädd om. På tvättlappen, som finns i nästan alla kläder, hittar du symboler som visar om och i så fall hur du ska torktumla ditt plagg.

  Ej torktumling.
  Torktumling vid normal temperatur.
  Torktumling vid låg temperatur

Strykning

På ditt strykjärn finns det ett vred med olika prickar som markerar värmen på järnet. Titta på etiketten på plagget för att se hur hög värme det tål.

  Ej strykning eller varmmangling.
  Strykning i låg temperatur, högst 110°C. Polyamid, nylon, akryl.
  Strykning i mellantemperatur, högst 150°C. Ull, polyester.
  Strykning i hög temperatur, högst 200°C. Bomull, lin, viskos.

Använder du för hög värme på syntetmaterial kan kläderna smälta! Det gäller även texter och mönster på kläder, så vänd dem ut och in innan du stryker. Om du ska stryka en skjorta börjar du med kragen. Fortsätt sedan med axelpartiet, ärmarna, framstycket och avsluta sedan med ryggstycket.

Fler tvättips hittar du på:
www.via.se
www.ariel-info.com